Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak renovovat alu kola

Hliníkové disky si pořizujeme především proto, aby byly krásné. Že ty vaše už svůj lesk a šarm ztrácejí? Nebo dokonce přišly k nějakému tomu šrámu? Pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Jak opravit alu kola, jak je zrenovovat či přelakovat, jak opravit odřený alu disk, to vše se dozvíte v našem článku.

Lakýrník nanáší nový lak na alu disk stříkací pistolí

Renovace alu disků svépomocí vám zabere několik hodin, ale pokud máte zkušenosti, výsledek může mít profi parametry.

Kdy je renovace potřeba a jak dlouho vám bude trvat?

Objevil se v disku důlek, škrábanec nebo už vaše alu disky postrádají svou původní oslnivou krásu a jsou na nich viditelně usazené nečistoty? Pak je na vás, abyste jim vrátili jejich ztracený lesk. Často se ptáte: Jak dlouho trvá renovace alu kol? A mohu renovaci provést doma? 

Odpovíme následovně: Renovace alu kol svépomocí je samozřejmě možná, pokud máte chuť, vhodné prostředky a trpělivost. Počítejte však s tím, že kompletní oprava litých disků vám doma zabere několik hodin. V případě, že oprava vyžaduje zásah do geometrie kola či materiálu, doporučujeme vám obrátit se na profesionály.


Přečtěte si také: Máte homologované disky? Repliky mohou být nebezpečné >>


Jaké nástroje potřebujete pro renovaci alu kol?

Pokud se chcete pustit do renovace litých kol svépomocí, potěšíme vás informací, že drobnou opravu zvládnete i bez sundání kola či přezutí pneu. Chcete-li však, aby byl výsledek prvotřídní, doporučujeme pneumatiky zout, a to především s ohledem na lakování. Pro renovaci disku, který chcete zbavit vrypů, rýh či důlků, si nachystejte následující nástroje a materiál:

  • drátěný kartáč,
  • brusný papír hrubší i jemnější zrnitosti,
  • speciální tmel pro renovaci hliníkových kol,
  • plnič ve spreji,
  • základovou barvu,
  • lak
  • a samozřejmě také nářadí a prostředky k čištění alu disků, jako je voda se saponátem a technický benzín.

Bezpečnostní opatření při renovaci litých kol

Zvláště při práci s chemickými prostředky a lakem používejte ochranné rukavice a brýle. Také nezapomínejte v místnosti dostatečně větrat. Chemikálie uchovávejte mimo dosah dětí či zvířat a zbylé čisticí prostředky i obaly ekologicky zlikvidujte podle platných předpisů.

Automechanik zoufá pneu z alu disku

Drobná poškození disku lze opravit bez sundávání kola a zouvání pneu, ale pokud vám jde o dokonalý výsledek, doporučujeme pneumatiky zout.

Nejprve alu kola očistěte  

Renovaci začněte důkladnou očistou kol a disků od hrubých nečistot, ideálně wapkou. Pokud ji nemáte, budete si muset vystačit s vodou a saponátem – jen budete muset víc přitlačit kartáčem. 

Vaše alu disky jsou bez nejmenšího šrámu, jen jsou zkrátka zašlé? Pak nepotřebují renovaci, ale důkladně vyčistit. Postup jsme pro vás popsali v článku Jak vyčistit alu kola.

Odstranění starého laku a rzi 

Starý lak a rez mechanicky odstraníte drátěným kartáčem a hrubým brusným papírem. Místo hrubého broušení můžete také použít některý chemický odstraňovač. Jakmile je starý a narušený materiál pryč, vybruste podklad dohladka jemným brusným papírem. Po dokonalém přebroušení doporučujeme povrch opláchnout vodou se saponátem a následně vyčistit technickým benzínem, aby tmel a lak lépe přilnul k povrchu.


Přečtěte si také: Co je polétavá rez a jak na ni? >>


V hlavní roli tmel a plnič

A teď už hurá do tmelení. Při opravě litých kol všechny vzniklé škrábance a důlky vyplňte tmelem. Jakmile dostatečně ztvrdne, přebruste opravená místa tak, aby byla zarovnaná s okolím. Potom na ně aplikujte plnič ve spreji, který povrch krásně vyrovná, a znovu vyhlaďte disk nejjemnějším brusným papírem.

Muž svařuje poškozený alu disk

V případě, že oprava vyžaduje zásah do geometrie kola či materiálu, doporučujeme vám obrátit se na profesionály.

Nový lak pro vaše alu disky

Renovace hliníkových disků jde nyní do finále. Nejdříve naneste základovou barvu. Držte sprej v dostatečné vzdálenosti, cca 25–30 cm od disku, aby nevznikaly stékající kapky a povrch byl hladký. Po zaschnutí můžete v případě potřeby nastříkat i druhou vrstvu základové barvy. Základ i lak nanášejte v místě, kde je minimální prašnost i vlhkost!

Pokud máte s lakováním zkušenosti, můžete použít lakovací pistoli a barvu si nechat namíchat. V opačném případě doporučujeme pro renovaci disků kol lak ve spreji. Vyberte ho ve specializovaném obchodě, kde vám odborně poradí a pomůžou trefit přesný odstín. 

A jak tedy postupovat? 

  • Nejdříve naneste sprejem první vrstvu laku (opět z dostatečné vzdálenosti).
  • Následně nechte zaschnout. Dobu schnutí obvykle výrobce uvádí na spreji.
  • Poté naneste zlehka druhou vrstvu. Pro co nejhladší povrch doporučujeme nanášet spíše více tenčích vrstev.
  • Po vyschnutí můžete aplikovat na povrch ještě bezbarvý lak.

Přečtěte si také: Nové designy disků 2024 >>


Jak předcházet poškození alu disku?

Hotovo! Můžete nazout pneu a váš vůz je připraven opět oslňovat svým vzhledem. A jak se vyhnout opakované opravě hliníkového disku? Snažte se hlavně předejít jakémukoli mechanickému poškození, např. odření disku o hranu chodníku při parkování. Důležitá je také pravidelná údržba alu disků, díky které budou mít vaše litá kola stále vysoký lesk.

Mají vaše disky už nejlepší roky dávno za sebou, nebo jsou dokonce zdeformované? V takovém případě ohrožují i vaši bezpečnost a zvažte proto pořízení nových litých kol. Při výběru vám pomůže náš Velký průvodce výběrem disků na auto

V našem e-shopu si vyberete z široké nabídky designových alu disků od prověřených výrobců.

 

Vybrat nové alu disky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru