Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Když zazáří kontrolky na palubní desce. Víte, před čím varují?

Kontrolky v automobilu nejsou žádnou novinkou, přesto když se rozsvítí, dokážou zamotat hlavu i tomu nejzkušenějšímu řidiči. Výhodou nových aut je, že vám napoví, o jaký problém se jedná. Jak se však v takové chvíli zachovat, to už vám neprozradí. Připravili jsme pro vás výčet kontrolek, které na palubní desce září nejčastěji. Znáte je všechny?

Palubní deska s kontrolkami

Kontrolek se na vaší palubní desce nachází celá řada. Zatímco některé jen informují o stavu vozidla, jiné signalizují závažný technický problém.

Na barvě záleží – zelená je dobrá

Ne vždy rozsvícená kontrolka značí nějaký problém. Orientovat se můžete pomocí barev. Kontrolky zelené barvy poskytují informaci o aktuálním stavu vozidla. Určitě jste si všimli třeba kontrolky zapnutých obrysových nebo potkávacích světel.  Zpozornět byste měli až v případě, kdy se rozsvítí kontrolka oranžové nebo červené barvy. Právě ty totiž značí, že s vaším vozidlem něco není v pořádku. 

V případě rozsvícení oranžové kontrolky sice můžete v jízdě pokračovat, je však důležité závadu co nejdříve vyřešit. Ve velké většině případů se dříve či později promění na červenou, a to už je na pováženou.

Rozsvítila se vám červená kontrolka? Neváhejte a zastavte!

Červená kontrolka ve velké většině případů značí závažný problém, který byste rozhodně neměli ignorovat. Pokud na své palubní desce zaregistrujete červenou kontrolku, okamžitě zastavte a vypněte motor. Příčin může být několik. O jaký technický problém se přesně jedná, vám napoví jednotlivé symboly. 

Ačkoliv některé situace zvládnete i sami, často jste odkázáni na pomoc asistenční služby či servisu. Jedinou výjimkou mezi kontrolkami červené barvy jsou ty, které se rozsvítí, pokud máte zataženou ruční brzdu, nebo se rozjíždíte bez zapnutých bezpečnostních pásů.

Chladicí kapalina_kontrolka

Kontrolka chladicí kapaliny upozorňuje na její přehřátí nebo nedostatek. Jestliže se rozsvítí, okamžitě zastavte, vypněte motor a po jeho vychladnutí zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny.

Co která červená kontrolka signalizuje?

Brzdy

Kontrolka - brzdy

Kontrolku brzd zaznamenáte, kdykoli zatáhnete ruční brzdu. Pokud však  zataženou ruční brzdu nemáte, je problém někde jinde. V lepším případě se jedná o  nedostatek brzdové kapaliny, v horším případě je to závada na brzdách. Ze všeho nejdříve tedy zkontrolujte množství kapaliny a v případě potřeby doplňte. Jestliže ani poté kontrolka nezhasne, navštivte nejbližší servis.

Dobíjení

Kontrolka dobíjení

Červená kontrolka ve tvaru baterie značí problém s dobíjením autobaterie. S takovouto závadou sice můžete pokračovat v jízdě do nejbližšího servisu, je však nutné omezit spotřebu energie na minimum. To znamená vypnout všechny elektrické spotřebiče, jako je rádio, klimatizace apod.

Chladicí kapalina

Kontrolka chladicí kapaliny

Kontrolka upozorňuje na přehřátí motoru nebo nedostatek chladicí kapaliny. Jestliže se rozsvítí, okamžitě zastavte, vypněte motor a po jeho vychladnutí zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny. Pokud je třeba, doplňte obyčejnou vodou. V každém případě byste si to však měli namířit do servisu, kde vám kapalinu doplní do správného poměru.

Posilovač řízení

Kontrolka - Posilovač řízení

Červená barva kontrolky upozorňuje na nefunkční posilovač řízení, což snadno poznáte i podle toho, že se vám mnohem hůř otáčí volantem. Oranžová barva kontrolky posilovače řízení značí, že je jeho funkce omezená.

Tlak motorového oleje

Kontrolka - tlak oleje

Jestliže byste nějakou kontrolku rozhodně neměli ignorovat, pak je to tlak motorového oleje. Tato kontrolka signalizuje nízký tlak oleje a pokud byste si jí nevšímali, mohlo by se vám to pěkně prodražit. Může mít totiž za následek nevratné poškození motoru. Po rozsvícení kontrolky okamžitě zastavte, vypněte motor a po jeho vychladnutí zkontrolujte hladinu oleje. Pokud je to potřeba, doplňte olej, a pokud ani to nepomůže, zavolejte odtahovou službu a nechte své auto odtáhnout do autoservisu, kde už se o něj postarají.

Výběr kontrolek palubní desky

Kontrolka airbagů většinou signalizuje přerušený obvod či problém s elektronikou, jiné vás upozorňují např. na nezapnutý bezpečnostní pás, nefunkční protismykový systém ABS, nebo na závadu brzdového systému.

Oranžové kontrolky

ABS

Kontrolka ABS

Protismykový systém ABS zamezuje zablokování kol při brzdění. Pokud se tato kontrolka rozsvítí, znamená to vadný snímač, nebo vadnou řídicí jednotku ABS. S vozidlem můžete i nadále pokračovat v jízdě, jen mějte na paměti, že v případě prudkého brzdění můžete dostat smyk.

Airbagy

Kontrolka Airbag

Kontrolka airbagu obvykle znamená problém s elektronikou. Ve většině případů jsou airbagy stále funkční, přesto je dobré navštívit servis, aby určili přesnou závadu.

Hladina motorového oleje

Kontrolka - Nízká hladina motorového oleje

Rozsvícení této kontrolky značí nízkou hladinu motorového oleje, který je potřeba co nejdříve doplnit. Pokud tak neučiníte, riskujete zadření motoru.

Ostřikovače

Kontrolka Ostřikovače

Kontrolka se symbolem ostřikovačů se rozsvítí v okamžiku, kdy dojde kapalina. Řešením je její doplnění.

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Kontrolka signalizuje nesprávný tlak v pneumatikách. Často se tak stává při jejich výměně. Řešením je kontrola nahuštění pneumatik.

Opotřebení brzdových destiček

Kontrolka - Brzdové obložení

Aktivace této kontrolky značí nadměrné opotřebení brzdových destiček. Po jejím rozsvícení můžete najet ještě zhruba 1000 km, přesto je nutné v nejbližší době  navštívit servis a nechat si brzdové obložení vyměnit.

Řídicí jednotka motoru

Kontrolka - Řídicí jednotka motoru

Oranžově iluminující kontrolka se na palubní desce může objevit po natankování nekvalitního paliva nebo při závadě, která ovšem není nijak závažná. Pokud se však jedná o kontrolku blikající, jedná se o vážnou poruchu. V tomto případě je na místě okamžitě navštívit autoservis.

Varovnému červenému světlu kontrolek můžete předejít pravidelnou údržbou automobilu, do níž patří také péče o pneumatiky. Pokud začínají být sjeté, neriskuje a vyberte si u nás nové.

 

Vybrat z pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru